Dextrose
Dextrose en ook Maltodextrine zijn snelle koolhydraten die direct opgenomen kunnen worden door de spieren. Vooral na een training is dit van belang omdat zodra de spierenergie voorraad weer is aangevuld het lichaam kan overgaan tot het repareren van beschadigd spierweefsel en evt. spiermassa aanmaak. Hierdoor is Dextrose ook de ideale sportvoeding voor in je Whey shake na de training. 


Dextrose vs. Maltodextrine

Dextrose is een snel (enkelvoudige) opneembare suiker dat ideaal is om in te nemen als er een snelle energieboost gewenst is. Dextrose veroorzaakt een krachtige, kortdurende afgifte van insuline. Een gevaar is wel dat na inname je bloedsuikerspiegel te snel daalt vandaar dat het aan te raden is om niet teveel Dextrose in één keer in te nemen (maximaal rond de 30 gram) en vrij snel na inname ook weer vast voedsel te eten. Hiermee heb je wel het voordeel van de kortstondige energie boost maar niet het nadeel van het te snel dalende bloedsuikerspiegel. Dextrose is zoet van smaak.

Maltodextrine

Maltodextrine is een hoogwaardige, complexe (meervoudige) koolhydraat. Ondanks het feit dat Maltodextrine een complexe koolhydraat is en daardoor beter in het bloed opgenomen wordt en langdurige energie levert aan het lichaam, wordt het wel razendsnel opgenomen door het lichaam. Dit maakt het tot een ideale energiebron voor voor, tijdens en na de training. Maltodextrine wordt gemaakt uit zetmeel en heeft een redelijk neutrale, heel licht zoete smaak.

Een ideale energie mix is dus Dextrose gecombineerd met Maltodextrine. Zo heb je en een snelle energieboost (Dextrose) en een wat langdurigere energieleverancier in de vorm van Maltodextrine. Door beide koolhydraatbronnen met elkaar te mixen blijft ook je insulineafgifte stabiel en daarmee ook je bloedsuikerspiegel.