• Gratis verzending vanaf € 20,00
  • Voor 16.00 besteld, vandaag verzonden
  • Laagste prijsgarantie
  • Vertrouwd sinds 2005
Winkelwagen (0) - € 0,00

BCAA

Er zijn drie essentiële aminozuren, te weten: leucine, isoleucine en valine. Deze drie aminozuren noemen we ook wel BCAA’s.(Branch Chained Amino Acids) Je vindt deze drie aminozuren veelvuldig terug in je spierweefsel. BCAA's worden tijdens zware inspanningen door spiercellen omgezet in energie. Om deze reden en om je spierweefsel optimaal te beschermen tijdens je training kun je het beste BCAA's rondom je training innemen.  

Alle BCAA productenWil je aanvullende tips en informatie? Supplementenadvies op maat

Van hoog naar laag sorteren

per pagina

BCAA's- werking en inname

De afkorting BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids. Vrij vertaald in het Nederlands; vertakte keten aminozuren. BCAA’s bestaan uit 3 essentiële aminozuren te weten: leucine, isoleucine en valine. Het lichaam kan niet zelf leucine, isoleucine en valine aanmaken daarom is inname d.m.v. voeding en/of supplementen belangrijk.

BCAA inname zijn voor 2 processen belangrijk, namelijk: het leveren van spierenergie en het repareren van beschadigd spierweefsel. Het spierweefsel raakt namelijk na iedere zware training beschadigd. Er komen hele kleine scheurtjes in het weefsel dat we microtrauma’s noemen. Verder kunnen BCAA’s ook helpen bij de eiwitsynthese of simpel gezegd: helpen bij spierweefselopbouw. Zeker bij groepen die vaak te laag in hun eiwitinname zitten (slechte eters, fanatieke sporters, vegetariërs etc), kan inname van BCAA’s erg zinvol zijn.

BCAA’s neem je het beste in rondom de training. Ze zorgen dan een vermindering van de afbraak van spiereiwitten (catabole fase) en zorgen voor een verhoogde eiwitsynthese (anabole fase). De dosering ligt meestal op een totaal van 10-15 gram per trainingssessie. Meestal neemt men een deel in net voor de training en een deel direct na de training.

Een andere bijzondere uitkomst van een recent onderzoek is dat BCAA’s ook een positief effect kunnen hebben op de uithoudingsvermogen van vooral beginnende duursporters. Het merkwaardige van dit onderzoek was dat het effect nauwelijks aanwezig was bij gevorderde duursporters.

Er komen ook regelmatig uitspraken naar voren dat BCAA’s een vetverbrandende werking zouden kunnen hebben, maar dit is nog nooit echt bewezen en kan voorlopig dus het beste buiten beschouwing worden gelaten.

BCAA’s zijn verkrijbaar in capsule of poeder vorm. Qua werking maakt het niet uit waar je voor kiest maar bedenk wel dat capsules eerst uiteen moeten vallen in je maag voordat de BCAA’s vrijkomen. Houd daar dus rekening mee als het gaat om innametijd.