Alles over Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren, botten, huid en haren. Een ander woord voor eiwit is proteïne. Deze woorden kunnen door elkaar gebruikt worden aangezien ze exact hetzelfde betekenen. Eiwitten worden in het lichaam verteerd tot aminozuren. Het zijn deze aminozuren die in je bloed terechtkomen en je spieren voeden. Aminozuren zijn dus eigenlijk voorverteerde eiwitten.

Welke soorten Eiwitten zijn er?

Er zijn verschillende soorten eiwitten, ieder met zijn eigen specifieke kenmerken. Whey eiwit, ook wel in het Nederlands geschreven als Wei eiwit.  Whey eiwit wordt erg goed en snel opgekomen door het lichaam. Dat is een van de redenen dat het ook zo populair is onder sporters, voornamelijk krachtsporters en bodybuilders.

Whey eiwitten vallen ook weer uiteen in verschillende categorieën:

  • Whey concentraat - dit is de basisvorm van Whey. Een prima product voor de gemiddelde (kracht) sporter. Een goede Whey Concentraat bestaat uit ongeveer 78% eiwit en de rest zijn koolhydraten en vetten.
  • Whey Isolaat - Whey Isolaat is Whey Concentraat dat nog een extra bewerking heeft ondergaan. Hierdoor heeft Whey Isolaat een hoger eiwit percentage (90% of hoger) en een lager vet- en koolhydraat percentage dan Whey Concentraat. Whey Isolaat wordt sneller door het lichaam opgenomen dan Whey Concentraat. Whey Isolaat is door de extra bewerking doorgaans ook duurder dan Whey Concentraat.
  • Whey Hydrolisaat - de puurste vorm van Whey. Whey Hydrolisaat wordt erg snel opgenomen door het lichaam, maar is ook weer snel uit het lichaam verdwenen.
  • Door de snelle opname in het lichaam zijn Whey eiwitten ideaal om in te nemen rondom de trainingen.
Vanwege zijn puurheid en lage vetgehalte wordt Whey eiwit ook vaak gebruikt bij een eiwit dieet als maaltijdvervanger.

Caseïne eiwit wordt heel langzaam afgebroken door het lichaam. Het voordeel daarvan is dat beetje bij beetje het lichaam voorzien wordt van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten). Het duurt alles bij elkaar zo’n 7 uur voordat Caseïne eiwit volledig afgebroken is. Hierdoor is Caseïne het ideale eiwit om gedurende de hele dag in te nemen en weer wat minder geschikt voor net na een training. Caseïne wordt vaak gebruikt net voor het slapengaan zodat het lichaam de hele nacht door voorzien wordt van aminozuren. Hierdoor herstel je sneller en bouw je sneller vetvrije spiermassa op.

Ei-eiwit zit qua afbraaktijd tussen Whey en Caseïne in en is zeer goed opneembaar door het lichaam. Omdat ei-eiwit net tussen de Whey en Caseïne in zit wordt het zelden apart gebruikt terwijl het toch een zeer bruikbaar eiwit is.

En dan is er nog Soja. Vaak verguisd door krachtsporters omdat het een plantaardig eiwit is (de andere eiwitten zijn dierlijke eiwitten) en niet alle aminozuren zou bevatten. Inmiddels is de wetenschap hier volledig van teruggekomen en blijkt een mix van Soja en Caseïne juist het meest anabolische (spiergroei bevorderende) effect van alle eiwitten te hebben. Nog een voordeel van Soja eiwit is dat mensen die allergisch voor melkproducten (lactose intolerant) zijn toch hun eiwitten via Soja producten binnen kunnen krijgen.

En dan als laatste voor de erwten en tarwe eiwitten. Deze eiwitten zijn betrekkelijk nieuw op de markt. De reden van de opkomst van deze eiwitten is dat ze vele malen goedkoper zijn dan bijv. Whey eiwitten. Tarwe en Erwten eiwiten kunnen zeker nut hebben maar er wordt aangeraden om deze in te nemen met andere eiwitbronnen zodat het aminozuur profiel compleet wordt en de eiwitten ook daadwerkelijk kunnen bijdragen tot spiergroei en herstel.

Waar moet je op letten als je Whey Eiwit koopt?

Er zijn vele honderden kleine en grote merken die een Whey eiwit op de markt brengen. Sommigen zijn goed, anderen ronduit slecht. Hoe kun je als sporter nou weten welke goed is en welke niet? Hierbij een checklist:
  • Kijk eerst goed op het etiket. Staat de naam van de producent erop met adres en contact informatie? Niet? Links laten liggen!
  • Kijk goed op het etiket hoeveel eiwit er per 100 gram poeder in zit. Staat dit er niet op? Links laten liggen!
  • Kijk op het etiket of Whey eiwit de enige eiwitbron is in het product. Hoe vreemd het ook klinkt, wij komen nog regelmatig eiwitmengsels tegen die als pure whey eiwitten worden verkocht. Een eiwitmengsel hoeft niet verkeerd te zijn maar moet wel goedkoper zijn dan pure whey eiwit.
  • Kijk naar het aminozuurprofiel. Het gehalte Alanine komt normaal niet boven de 5% uit en het gehalte Glycine moet op 2% of lager liggen. Is dit beduidend hoger, dan heb je wellicht met aminospiking te maken. Links laten liggen!
  • Als alles blijkt te kloppen, ga je dan pas zorgen maken over mengbaarheid, smaak en prijs! Het is in het begin even een gepuzzel, maar als je eenmaal weet welke merken te vertrouwen zijn kan het je uiteindelijk een hoop geld en ergenis besparen! 

Tot slot

Je leest veel over de hoeveelheid eiwitten die je binnen moet krijgen om spiermassa op te kunnen bouwen. De gemiddelde krachtsporter maakt al prima vorderingen met 1,5-2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Dus al je 80kg weegt heb je 80 x 1,5-2 gram eiwit per dag nodig = 120-160 gram eiwit per dag. Goede eiwit bronnen zijn  mager rundvlees, kip, eieren, vis, kwark, Quinoa, whey poeder, caseine poeder, groene erwten, kalkoen etc. Verspreid de eiwitinname over 5-6 maaltijden.

Nog vragen? Aarzel niet om ons te mailen info@sportfood.nl of bel 073 - 5223424