Een combinatie van suppletie met eiwitten en antioxidanten is effectiever bij herstel van de spierfunctie na fysieke inspanning dan suppletie met enkel koolhydraten of eiwitten.

Aan de studie namen zestig inactieve mannelijke studenten deel. Ze waren in een leeftijd van 18 tot 30 jaar. Ze werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen direct, 6 en 22 uur na een inspanningstest 250 milliliter water met 31 gram koolhydraten (controlegroep), eenzelfde hoeveelheid water met 31 gram wei-eiwitten of 31 gram wei-eiwitten gecombineerd met antioxidanten (100 mg bessenextract). De inspanningstest bestond uit honderd herhalingen van excentrische knieoefeningen. Direct na de test en na 1, 2, 6 en 24 uur werd onder andere de spierkracht, dijomtrek en de mate van spierpijn gemeten.

Uiteindelijk werden de gegevens geanalyseerd van 57 proefpersonen. Voor aanvang van de test werden geen significante verschillen gezien tussen de groepen voor wat betreft de spierparameters. Een combinatie van eiwitten met antioxidanten leidde 24 uur na de inspanning tot significant minder spierpijn in vergelijking met alleen het gebruik van eiwitten of koolhydraten. Ook bleef de spierkracht onder invloed van suppletie met eiwitten en antioxidanten beter op peil binnen 24 uur na de inspanningstest dan na consumptie van enkel eiwitten of koolhydraten.

Suppletie met wei-eiwitten in combinatie met antioxidanten is effectiever dan enkel toediening van koolhydraten of eiwitten om de spierfunctie na inspanning op peil te houden.

Bron:Ives SJ, Bloom S, [..], Arciero PJ. Effects of a combined protein and antioxidant supplement on recovery of muscle function and soreness following eccentric exercise. J Int Soc Sports Nutr 2017; 14:21
 
    01-10-2019 12:43