Suppletie met L-carnitine verbetert de inspanningscapaciteit door zijn spilfunctie in de vetzuuroxidatie en het energiemetabolisme.
 
Wetenschappers van Tufts University publiceerden een review over het effect van L-carnitine. Hiervoor doorzochten ze de medische databank Pubmed en selecteerden 32 relevante studies waarin het effect van carnitinesuppletie bij atleten, gezonde proefpersonen en ouderen was onderzocht.
 
De studies tonen dat L-carnitine een gunstig effect heeft op de sportprestatie. Het verhoogt de maximale zuurstofopnamecapaciteit en bevordert het herstel na inspanning. L-carnitine gaat de vorming van vrije radicalen tegen en vermindert cellulaire schade. Hierdoor wordt spierschade voorkomen. Bovendien gaat een toename van de L-carnitineconcentratie in het bloedserum en de spieren gepaard met een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer doordat het een gunstige invloed heeft op de endotheelfunctie. Bij ouderen gaat de suppletie van L-carnitine gepaard met een betere spiermassa, een vermindering van het lichaamsgewicht en een afname van fysieke en mentale vermoeidheid. Dierstudies suggereren dat L-carnitine de leeftijdsgebonden afname van de spiermassa kan tegengaan.
 
L-carnitine wordt vooral gebruikt door sporters, er is echter toenemend bewijs voor gunstige effecten van de stof bij ouderen.
  
Bron: Fielding R, Riede L, [..], Bellamine A. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise. Nutrients 2018; 10(3)
    16-05-2019 00:00