De middellange ketenvetzuren (MCT’s), die van nature voorkomen in kokosolie, zijn een belangrijke energiebron bij korte, intensieve inspanning.

Aan de studie namen vijftien mannelijke atleten deel van het Russische crosscountry skiteam. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en een gemiddelde BMI van 22 kg/m2. Op drie verschillende momenten werden bloedmonsters afgenomen: in rust, na een maximale inspanningstest op een fietsergometer en na competities. Op deze dagen consumeerden de skiërs een standaard maaltijd. In het bloed werd de samenstelling van het vetzuurprofiel onderzocht.

Na een sprint op korte afstand (1,3 km) werd een forse toename van de bloedconcentraties caprinezuur, laurinezuur en myristinezuur gezien met respectievelijk 164%, 224% en 130% ten opzichte van rust. Dit was significant minder het geval na een middellange duurafstand en bij de fietsergometertest. Er werd geen verschil gezien in de concentraties langeketenvetzuren bij inspanning ten opzichte van rust.

De wetenschappers concluderen dat tijdens korte, intensieve inspanning de voorkeur uitgaat naar middellange ketenvetzuren boven langeketenvetzuren als energiebron. Mogelijk komt dit doordat de MCT’s sneller oxideren. Extra inname van MCT’s kan mogelijk bijdragen aan een betere prestatie bij korte, hevige inspanningen.

Bron: Lyudinina AY, Ivankova GE, Bojko ER. Priority use of medium-chain fatty acids during high-intensity exercise in cross-country skiers. J Int Soc Sports Nutr 2018; 15(1):57
    04-07-2019 15:35