De spieropbouw wordt het meest gestimuleerd wanneer eiwitten voor het slapen gaan worden gegeten. Dit leidt tot een betere vertering en absorptie van de proteïnen en daarmee tot een verhoogde synthese van spierweefsel, zo blijkt uit een review van wetenschappers van de Universiteit Maastricht.

In het afgelopen decennium werden bij de Universiteit Maastricht diverse humane studies gedaan naar de invloed van eiwitconsumptie op de spiersynthese gedurende de nacht. In de review werden de gezamenlijke resultaten van alle negen studies beschreven.

Inname van eiwitten voor het slapen gaan in een hoeveelheid van 20 tot 60 gram leidde tot een toename van de spiermassa en spierkracht, zeker wanneer dit gecombineerd werd met krachttraining. Dit werd aangetoond bij zowel jonge atleten als bij ouderen. De eiwitinname voor de nacht leidde tot een toename van aminozuren in het bloedplasma die gebruikt werden voor de synthese van spierweefsel. Het eiwit caseïne, te vinden in vrijwel alle melkproducten, bleek in het bijzonder effectief. Dit eiwit wordt langzamer in het bloed opgenomen dan bijvoorbeeld weiproteïne en is hierdoor mogelijk effectiever.

De resultaten van de review zijn niet alleen relevant voor atleten maar ook voor ouderen, teneinde een vermindering van de spiermassa en spierkracht te voorkomen.

Bron: Snijders T, Trommelen J, [..], van Loon LJC. The Impact of Pre-sleep Protein Ingestion on the Skeletal Muscle Adaptive Response to Exercise in Humans: An Update. Front Nutr 2019; 6:17
    15-08-2019 18:00