Het mineraal chroom (als chroompicolinaat) is effectief bij gewichtsreductie en leidt tot behoud van de spier- en botmassa (vetvrije massa).

Voor de review analyseerden de wetenschappers reeds gepubliceerde studies over chroom in relatie tot het gewicht. Tevens werd een vergelijking gemaakt met andere supplementen die gebruikt worden bij gewichtsreductie.

Chroomsuppletie in een dosis van 200 tot 400 mcg per dag ging gepaard met een significante reductie van de vetmassa, terwijl de vetvrije massa op peil bleef. Sommige studies lieten zelfs een toename van de vetvrije massa zien onder invloed van suppletie met chroompicolinaat. Voordeel van chroom ten opzichte van andere supplementen is het behoud van de vetvrije massa. Bij suppletie met oplosbare vezels, Garcinia cambogia en Irvingia gabonensis was dit niet het geval.

De wetenschappers vermoeden dat het gunstige effect van chroom berust op het feit dat het mineraal de werking van insuline stimuleert en zodoende de opname van glucose en aminozuren in de lichaamscellen bevordert.

Bron: Willoughby D, Hewlings S, Kalman D. Body Composition Changes in Weight Loss: Strategies and Supplementation for Maintaining Lean Body Mass, a Brief Review. Nutrients 2018; 10(12):E1876
    23-08-2019 09:57