Suppletie met een weiproteïne-rijke drank na inspanning is geassocieerd met een betere zuurstofvoorziening van het brein. Hierdoor is er meer bloed beschikbaar voor de ledematen en kan vermoeidheid worden tegengegaan.

Aan de studie namen vijftien basketbalspelers deel. Ze waren in een leeftijd van achttien tot twintig jaar. Na een fietstest van een uur bij een maximale zuurstofopnamecapaciteit (VO2max) van 70% kregen de deelnemers een koolhydraatrijk drankje met een hoog eiwitgehalte (36% van de totale calorieën) dan wel met een normaal eiwitgehalte (12% van de totale calorieën). Na een twee uur durende rustperiode voerden de basketballers een inspanningstest uit op een fietsergometer (80% VO2max). Middels infraroodspectroscopie werd tijdens de inspanningstest de zuurstofsaturatie van de frontale cortex gemeten.

Suppletie met een hoge dosis eiwitten ging gepaard met een significant betere doorbloeding en zuurstofsaturatie van de prefrontale cortex tijdens de inspanningstest. Basketballers die de eiwitrijke drank kregen konden met 16% significant langer fietsen in vergelijking met deelnemers die de drank met een normaal eiwitgehalte kregen. Bovendien herstelden ze sneller na de inspanning.

Suppletie met een eiwitrijke drank verbetert de zuurstofvoorziening van de prefrontale cortex tijdens inspanning. Eiwitsuppletie lijkt zodoende bij te dragen aan een betere sportprestatie en herstel na inspanning.

Bron: Ho CF, Jiao Y, [..], Kuo CH. Protein supplementation enhances cerebral oxygenation during exercise in elite basketball players. Nutrition 2018; 53:34-37
    04-07-2019 15:57